Saturday, January 23

Kucing Kesayangan Sepenuh Hati.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalammualaikum warakhmatullah hiwabarakatuh...
 
Wahh panjang betul salam aku. Sekali sekala kan ? Dua kali dua kala. Hoho..

Haii, guys..
Siapa suka kucing angkat tangan ? Dan.. siapa bela kucing angkat kaki ? Hahaha..
Sebenarnya an, susah kan jaga kucing pada mula mulanya. Iyerlah, dengan nak panggil dia makan lagi, nak kasi dia mandi lagi. Aduhh.. siap dalam almari ada towel khas untuk kucing mandi lak tue. Aiiseyyman.. Tapi, seronok sebenarnya jaga kucing nih. Dulu time tak bela kucing lagi, aku dengan adik adik aku tergedik gedik minta dekat mama nak bela kucing. Tapi jawapan mama selalu " TAK BOLEH ! ".. Serius rasa nak teriak (menangis) kuat kuat.. Sediyhhh.. 
Dah tak boleh nak buat macam mana an.. 

Ini Babu. Kucing first aku jaga. Aku jaga seekor jer. Betina. Nama IC Babu bt Nurnbla. Haha.. Warganegara Malaysia okay? Haha

Haaa .. Babu nih sebenarnya kucing jiran sebelah rumah. Jiran aku nih bela kucing banyak banyak sangat. Selalu kucing kucing depa (mereka) bertempek atas bumbung kereta. Time aku jumpa si Babu nih, aku tengah hitamkan kasut sekolah aku. Esok tu sekolah lah katakan. Time tu dia tengok aku dari jauh. Duduk betul betul tengah bumbung kereta. Aku pun apa lagi. jalan slow slow pergi dekatnya. Bila dekat, aku cuba lah nak pegang bulunya. Pada mulanya dia takut takut dengan aku. Lepas aku usap bawah dagu, belai bulu dia, Tup tup... time aku nak masuk rumah, dia ikut nak masuk rumah. Tapi time tu, abah aku tak kasi masuk. Sebab abah aku tak suka kucing. Takut berak nya nanti sapa nak cucikan, sapa nak mopkan ? Haha.. 

Lama kelamaan, kucing nih asyik datang ke rumah jer. So, setelah dipersetujui oleh abah dan mama, kasi bela Babu tetapi ! Haaa ada pulak tetapinya.. Tetapi tak boleh bawa masuk dalam rumah. Hnya di luar sahaja. Time tu Babu tengah bunting.. Kami pun bela lah kasi makan dan minum. Beberapa hari, dia beranak dah. Tapi dia letak anak anaknya dekat corong saliran parit depan rumah. Pernah sekali dia bawa anak anak nya , dua ekor tu datang rumah.. Time tu hujan, dan masa tu jugak kami semua siap siap nak ke sekolah. Tapi disebabkan kami semua kalut nak ke sekolah, abah pun cakap " Suruh dia bawa anak dia pi tempat lain. Nanti abah tak mau dah kucing nih maih rumah ".. Alamak ! Aku pun ambil lah anak dia letak tepi pagar tapi dalam. Tak kena hujan lah.. Bila balik petang tu, Babu tak muncul muncul dah. Tiga hari lepas tu dia datang balik. Abah pun pelik lah. Mana anak anak dia ? Bila disiasat, rupa rupanya anak anak dia dah MATI .. Allah.. Jiran aku kata mati kesejukan. Weeii,, aku rasa bersalah sangat sangat. One family rasa bersalah dekatnya. Aku tak tahu dia nak minta perlindungan anak anak dia. 

Pandai dia tengok cermin. Macam tahu tahu jer nak take picture dia.

Sejak tu, abah aku nak bela dia macam ahli keluarga sendiri. Abah aku bagi dia tidur dalam rumah, bagi dia makan minum, siap beli berpaket paket makanan kucing. Semuanya bertujuan nak bela baik baik . Semua sayang dia. Abah aku lama kelamaan sayang Babu. Mama aku pun sama. Aku? Sayang lah woii.. Pagi azan subuh, dia lah kejut aku. Aku study lewat malam, dia lah datang tempek teman tidur tepi aku.. Dia seekor kucing yang manja, yang prihatin. Kalau sesiapa demam ke, sakit luka ker, dia datang dekat tengok kita sakit, kemudian dia tempek tepi seolah meneman.

Okay Babu, Tengok camera cepat. Selfie time. 

Si Babu nih suka menghebat sikit. Tidur beralaskan tilam lembut, siap tidur dalam bilik aircond lagi. Wah wah.. Melampau betul dia.. Setiap hari tidur dalam bilik aircond. Aku nih yang berapa lama dah duduk dalam rumah, tidur dalam bilik aircond pun sebulan dua kali. Sungguh, betul. Bilik aku tak dak aircond sebab aku tak mau. Sejuk nanti pagi aku susah nak bangun solat. HAHA.. 

Dahsyat macam mana pun kucing Si Babu nih, aku anggap lebih dari seekor haiwan belaan malah dia lah sahabat, dia lah penghibur.. Haii Babu, 

Kucing tanda di luah kasih sayang nya dengan , pejam mata lembut lembut. Kalau kucing tu pejam lembut lembut then buka mata balik, haaa itu maksudnya " I LOVE YOU".. 

Kalau aku belajar jauh lah kan, boleh tak aku letak dia dalam beg bawa pergi tempat aku belajar ? emmm.. Tak pun aku culik dia, ikat badan tutup mulut semua, letak dalam handbag. kan ? Hahaha..

p/s : Janganlah hampa seksa kucing. Nanti di akhirat hampa ke neraka kut. Sebab seksa haiwan. Depa pun macam manusia. Hidup berkeluarga. Hidup makan minum. Haiwan kalau kita sayang depa, depa sayang kita balik. Malah mendoakan kita. Buat baik dengan haiwan yer kawan kawan.

:)


6 comments :

  1. Fieyqa pun suka kucing. Best kan ada kucing. Kalau stress2 main dgn dia je boleh hilang stress. Haha :D

    ReplyDelete
  2. kucing ni sangat comel dan cute dan arghhh ! gerammnya..
    comel je nama dia, hye Babuu ! ^^

    ReplyDelete
  3. @Fieyqa Adelova

    Kalau ada masalh ttg sekolah jer mesti main dngn dia. terus lupa masalah. hehe

    ReplyDelete
  4. Gigihh bca smpai hbis. Ehehe. Tulahh kucing ni.. Kadg dia boleh jadi bff yng tbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp.. betul tue.. sori baru balas. sebab baru ternampak.. maaf. btw, kalau ada kucing jantan, perkenankan dengan kucing saya ya. Hoho

      Delete

 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved