Wednesday, January 20

Perkongsian Kecantikan Dalaman Wanita by Nurnbla.



بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalammualaikum dan hai.

Saja nak kongsikan dengan korang tentang tips ini. Bukan tips lah, rasanya ramai sudah tahu tentang tips ini kan ? Tapi tak mengapa. Yang tak tahu, yang blur tue, Jom aku bisik kat telinga hampa. Tudiaa keluar dah Kedah dia. Haha.

Kebanyakkan wanita sekarang tahu nak melawaaa jaa. Asal jumpa cermin ja konpom bin sahih baiki tudung lah, touch up bedak lah, lipstik tu wajib arh. Tapi terfikir tak tentang kecantikan dalaman anda ? Haaa.. cantik luaran tak boleh ke dalam. Tapi cantik dalam boleh cantik luaran. Nak tahu macam mana ? Jom..

  • Minum banyak air. 
    - Tahu kan kena minum air ? Banyak orang kata kena minum air masak banyak banyak kan? Bukan Coke atau air berperisa nah.. Kopi ka teh manis ka tapii air suam atau air mineral. Dengan minum air banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan , menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Isi je dalam botol kecil dan letak dalam handbag. Tak berat pun. Senang kan ? Boleh amalkan setiap hari. Time drive ka time dalam kelas atau office sangat digalakkan sebab menggunakan tenaga yang banyak.

  • Jangan merokok.
- Yang ini tak dak kut yang merokok. Tapi tak mengapa , aku pesan juga. Merokok nih boleh merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan. Semua orang tahu kan membahayakan nyawa juga. Kalau kata nak kuruskan badan , kurus sebab merokok hanya kerana badan kita dah berpenyakit, so kuruslah ! Jika orang lain memilih antara sihat dan berpenyakit... mesti orang nak sihat kan ? Sapa mahu kurus tapi dah kena potong kaki sebab merokok. Mau ka? 


  • Banyakkan Senaman 
- Pagi pagi senaman ke idok ? Hoho.. Baik untuk kesihatan jika bersenaman menjadi rutin harian. Elok untuk rohani jugak. Dah malas nak ke taman tu, buat jer lah senaman di rumah. Lari setempat ke, jangan lari dari rumah pula. Lompat bintang seronok sikit. Enjoy. Jangan malas sangat untuk senaman.. Lepas bangun pagi tu , cuba regang kan badan sikit untuk melancarkan kembali peredaran darah. Tak lah kusam jer pagi pagi.

  • Tidur yang cukup
- Haaa... yang ini geng aku. Siapa tidur lewat malam angkat tangan ? Haha. Ramainya yang tidur lewat malam. Nak buat macam mana an ? Kerja banyk terpaksa tidur lewat malam. Tapi nasihat aku yang tak berapa nak  betul ni, jangan lah korang berjaga lewat malam. tak elok tu.. aceeyhh, nasihat pandai aku nih.. Tapi serius lah, tidur lewat malam boleh buat wajah kelihatan tua dan mata akan menjadi panda. kan kan ? Tidur bagi kanak kanak , at least 6 Jam sehari. Bagi dewasa 5 Jam sehari.

  • Makan yang cukup bukan berlebihan yer
- Jangan sebab nak kurus , korang rela kelaparan setiap hari. Cara yang efektif , makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Sunnah Rasulullah SAW tue. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan tapi tengok juga makanan tue. Jangan minyak berlebihan. Pastikan menu makanan seimbang dengan piramid makanan. Elakkan campuran lauk pauk antara darat dan laut.. Jika lauknya darat maka darat. Begitu juga lauk laut. Jangan penuh dengan junk food semata mata dan maggi segera seeloknya di kurangkan. Tidak elok juga untuk buah pinggang. Maggi mengambil masa yang terlalu lama untuk diproses dalam penghadaman kita. Maka dielakkan lah yer.

  • Ketawa Penghibur Kelukaan dan Kedukaan
- Ketawalah bila bergurau senda dengan family atau kawan kawan sebilik ke seofis ke.. Jangan asingkan diri korang atau menarik muka masam kelat. Ia akan menambahkan kedutan pada wajah dan akhirnya di anggil Tua Dari Usia. Be Happy and chill up. Bangun pagi saja, otak perlu berfikiran postif. Bagaimana mahu berfikiran positif ? Caranya bersyukur lah dapat hidup lagi, boleh berjalan, ada mata boleh melihat dan sebagainya. Sentiasa bersyukur yer.

Haaa.. amacam ? Dah tahu selepas ini nak buat apa dan apa yang perlu diamalkan ? Mudah kan , bukannya susah pun. Aku pun baru nak ikut ikut step semua nih. Sama sama lah yoo kita buat. Haha. Okay lah. Sebenarnya aku taip nih tepat jam 1.04 PAGI !! haha. Tidur secukupnya konon. Hampeh..


:)


4 comments :

  1. Alhamdulillah. Perkongsian tips yang baik. Terima kasih ^^

    ReplyDelete
  2. Terbaik arh perkongsian.. Rasanya lelaki pun boleh amalkan nihh.. ^_^

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Nice sharing! Tapi bab tidur yg cukup tu memang susah sikit lah hehehe

    ReplyDelete

 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved