Thursday, January 21

Cara Menghilangkan ' Blackhead' Dengan Cepat di Rumah.



بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Asslammualaikum dan hai,

Siapa sini masalah ' blackhead'? Mesti ramai kan ? Dan aku tidak dikecualikan. Errggh !! Nyampah betul. Rasa nak picit picit jer keluar setiap hari. Geram sangat sangat. Tak kira lah lelaki mahupun perempuan turut merasainya. Tapi jika perempuan mesti jadi isu besar bila mukanya yang licin dan mulus ada 'blackhead'. Tak suka sangat kan ?


'Blackhead' atau dipanggil bintik hitam ini ialah jerawat yang tak mempunyai kulit dekat atasnya. Sebab ia tak berkulit dan terdedah kepada udra, lapisan atas teroksida dan bertukar kepada warna hitam. Lazimnya ada di kawasan hidung dan muka. Terdapat beberapa cara semula jadi untuk hilangkan bintik hitam ni. Ini antara cara yang aku baru jinak jinak nak mencuba. Nak beli kosmetik atau masker 'blackhead' tak mampu. Tak kerja lagi. Hoho.

Jom tengok beberapa cara yang aku dapat dari Encik Google bin Search.


  • Melakukan Tepukan Madu.
    - Sebelum ini ada aku ceritakan tentang Kelebihan Madu Pada Wajah kan ? Tapi aku tak tahu pula boleh buang 'Blackhead' *lari ambil madu sapu pada muka* Caranya ialah tuangkan sedikit madu  ke tapak tangan dan tepuk bahagian muka yang berbintik hitam untuk menghilangkannya. Make sure madu yang betul betul melekit untuk lebih keberkesanannya. Madu tersebut akan melekit pada liang korang dan angkat tangan korang bagi menghilangkan bintik hitam.Madu juga menawarkan sokongan antibakteria dan antioksida secepatnya. Kiranya dia melambatkan ia menjadi gelap. Terus lakukannya selama 3 minit dan bila muda korang dengan air bersih.

  • Menggunakan Putih Telur Untuk Menanggalkan Kotoran Berminyak.

    - Start muka yang bersih , ratakan putih telur dengan menggunakan jari atau berus. Mula dengan satu lapisan nipis dan biar ia kering seketika. Selepas itu, sapu pula lapisan kedua dan biarkan kering sepenuhnya.Biarkan topeng putih telur kering selama 15 minit. Muka korang akan terasa teganag dan akhirnya sapu dengan tuala basah yang suam sepenuhnya.

  • Menggunakan Topeng Tanah Liat Kosmetik untuk Menyerap Minyak.

    - Yang ini aku tak berapa galakkan. Sebab susah nak cari bahannya. Tapi aku kongsikan juga. Cara nya campurkan 1 sudu tananh liat dengan 1 sudu cuka sider epal atau air tulen dan kacau sehingga korang mempunyai campuran yang tidak berketul. Ratakannya di seluruh muka anda, atau di kawasan yang mempunyai bintik hitam. Biarkan selama 15-20 minit. Ambil kain basah suam untuk menekan topeng selama beberapa saat, lepas tu perlahan lahan sapukannya.

  • Menggunakan Berus Gigi Bersih

    - Yang ini mudah dan terlalu mudah. Tapi jika yang atas tadi semua gagal bila korang cuba, baru lah korang cuba cara yang terakhir ini. Gunakan berus bulu lembut. Jangan yang kasar nanti calar muka. Tuangkan sedikit jus limau pada berus gigi dengan satu atau dua titik minyak seperti tamanu, jojoba dan semambu.Dengan perlahan sental kawasan berbintik dengan kepala berus gigi tersebut. Korang boleh bilas dengan air dan tuangkan limau dan minyak jika perlu.

Semua cara di atas korang boleh ikut yang korang rasa mudah. Tapi kena jadikan rutin lah. Macam aku, baru tergedik gedik nak buat sebab sebelum nih jenis tak ambil kisah tentang ni. Bila terjadi balik, baru tergdeik nak buat. Jangan jadi macam ku okay.. Harap bermanfaat perkongsian ini. Okaylah. Nak sidai baju pulak. Jika ada pertanyaan atau rasa bermanfaat , alhamdulillah, jika ada pertanyaan komen kay ? Inshaa Allah akan dibalas secepat yang boleh.


:)


4 comments :

  1. SR selalu buat guna telur putih. Memang menjadi tambah pula guna bahan yang natural. So, takkan beri kesan buruk kat kulit :)

    ReplyDelete
  2. Anis pernah guna putih telur, kawan tolong sapukan. Serius best. Fresh je muka lepas p cuci tu :)

    ReplyDelete

 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved