Saturday, June 25

Siapa Kita Untuk Menilai Orang Lain ? Awak Tuhankah ?

Assalammualaikum dan hai 

*Harry Potter Nerd *

Sekarang zaman 2016 , bukan main gah berdiri dengan manusia manusia yang perasan bagaikan 'Juri Keyboard Warrior' untuk menilai orang lain. Daaa.. Please jangan menjadi seolah diri sempurna sedangkan di muka bumi ini tiada seorang pun yang sempurna. Got it? Jangan disebabkan mulut badan binasa , jangan disebabkan jari , aku kerat jari kau baru tahu. 

Bukan ingin marah , tetapi please jangan terlalu tamak inginkan jawatan sayitooonn untuk memburukkan nama orang . Jangan acah acah tahu menahu semua perkara. Lagi lagi yang suka mencarut di sosial ini. 

" Kau tak suka boleh scroll "
" Tak suka bole unfollow "

Bukan ingin katakan aku ini ibarat 'malaikat' tetapi kita ini manusia. Yaa tak lari dari kesalahan dan kesilapan. Tetapi ingin menegur ada cara okay ? Direct message ataupun face to face. Dont need untuk tunjukkan karangan kau di laman sosial semata mata menunjukkan kau layak menjadi juri.
Who are you to judge?

Nasihat dan teguran amat di alu alukan kerana hati yang mati ialah hati yang tidak dapat menerima teguran dan nasihat. Aku suka nasihat secara lembut.

Teguran dan nasihat ibarat hadiah. Kau nak kah hadiah itu cantik tetapi diberi secara kasar? Baling kena pada wajah. Takkan? Sakit kutt.. 

Hadiah yang cantik tak mengapa lagi.. Kalau hadiah yang buruk dan busuk? Lagilah orang taknak.
Ada faham?

Sakit hati dengan manusia yang acah tahu menahu tentang diri seseorang dan paling buruk, jenis memburukkan nama orang lain. Lama dah aku perhati sikap manusia negatif macam ini.

Selamat Berpuasa kepada Muslimin dan Muslimat.
Have a fun day , guys.

2 comments :

  1. Huhuhu betul tu. Biasanya yang buat ayat gitu orang yang buat blog dia as diari dia. Jarang jumpa penulis yang memang blogger tulis macam tu. Happy blogging sayang! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu.. Kadang blog menjadi diari kdg menjadi perkongsian kadang tempat menggila.. hehe

      Delete

 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved